Webdesign, reklama, atd...

...aneb samo se to neudělá...

První měsíc s Fujitsu Siemens Amilo Xi 2428.

Po roce používání mého předchozího notebooku jsem se rozhodl být věrný značce a zakoupit nový model.

Ačkoliv jsem u předchozího modelu Amilo Pi1536 nebyl příliš spokojen s výdrží baterky, pořídil jsem si notebook se stejně chabou výdrží (cca 2 hodiny). Budu sebou i nadále vozit auto konvertor z 12v na 220V :-) .
Dlouho jsem si chtěl pořídit Dell XPS, ale po přečtení několika různých recenzí jsem nakonec sáhl po Amilo Xi2428.
A to kvůli poměru ceny a výkonu, který je u Fujistu mnohem příznivější.

Určitě má Dell mnoho pro, ale cena Amila je prostě o dost níže.
Dále jsem požadoval, aby notebook obsahoval kvalitní grafickou kartu. Což NVIDIA GeForce 8600M rozhodně je.
Je plně kompatibilní s grafickou externí kartou od Matroxu Digital TrippleHead2GO, kdy se přes konektor HDMI bez problémů dají připojit i další 3 LCD monitory. Vaše pracovní plocha se tak rázem rozšíří na komfotních 3840px.
To jsem ještě nestačil vyzkoušet, nicméně pouhé připojení druhého monitoru přes konektor HDMI (s redukcí na DVI) proběhlo bezproblémově.
Více zde http://www.matrox.com/graphics/en/gxm/products/th2go/digital/home.php

Trochu obavy jsem měl z předinstalovaných Microsoft Windows Vista.
Problémy s instalacemi a kompatibilitou některých programů na sebe nenechaly dlouho čekat.
Po několika hodinách Googlování se mi nakonec podařilo najít postup pro nainstalování všech důležitých programů.
Stačilo pouze vypnout Řízení uživatelských účtů (viz. Ovládací panely / Uživatelské účty / Zapnout nebo vypnout nástroj Řízení uživatelských účtů (UAC)). Windows se pak s vámi přestanou hádat a umožní instalace různého softwaru.

Přijemným zjištěním pro mne bylo, že notebook má v PCMCIA slotu miniaturní dálkové ovládání.
Funguje hlavně s Windows Media Center. Například pro Winamp se mi zatím nepodařilo rozchodit všechna tlačítka.
Ale pohodlně s ním jde zapnout notebook a poté spustit například DVD nebo nahraný film bez kontaktu s noťasem.

Co se týče VOIP telefonování, tak je vše absolutně bezproblémů. Zprvu jsem hodně tápal nad tím jak zapnout kameru.
Tuto informaci jsem nikde nenašel, takže opět pomohl Google. Kamera Bison Webcam se zapíná stiskem kláves Fn + F7 a její aktuální stav poznáte podle svítící minididody hned vedle čočky.
Pokud nemáte sluchátka a mikrofon, tak dva instalované mikrofony dokáží velmi pěkně zachytit váš hlas, neboť jsou umístěny hned pod displejem (Příjmená změna oproti předchozím modelům, které měli jen jeden mikrofon, navíc pod levou dlaní).
Instalované reproduktory mě velmi příjemně překvapily. Nejsou to žádní tichošlápci, dokáží skutečně velmi dobře hrát.

Trochu kritiky bych přece jen našel. Dotykové klávesy, které najdete hned pod displejem nemají chybu, ale ovládá se jím i volume. Což je nepříjemné kvůli citlivosti. Pokud potřebujete zvuk náhle ztišit, musíte vteřinu vyčkat než se tlačítka aktivují. Navíc se kolikrát ani netrefíte a zvuk úplně zeslabíte nebo naopak zesílite. Dal bych přednost klasickému volume kolečku, které je rychlé a pohodlné.

Pokud jste uživatel předchozích Windows, nemusíte se bát, že si na nová Windows Vista nezvyknete.
Z počátku mi to také dělalo problémy, nyní je ale mohu vřele doporučit.
Prostředí je velmi příjemné. I pokud vypnete Aero efekty s průhledností oken, které značně zpomalují práci ostatních spuštěných programů (Obzvláště pokud jich máte spuštěno více najednou).

Wi-fi připojení. Kategorie sama pro sebe.
Nějaký čas pobytu na Mallorce jsem se trápil s připojením na hotelové Wi-fi. I když můj problém spočíval nakonec úplně někde jinde (Hotel), našel jsem spousty doporučení pro lehkou úpravu...

...Pokud chcete mít skutečně jistotu stabilního připojení, i když napájíte noťase pouze z baterie, nastavte svojí wifinu na maximální výkon za všech situací.
Klikněte na ikonu baterie v pravém dolním rohu. Vyberte Další možnosti napájení (nebo také Ovládací panely / Možnosti napájení).
Dále u všech plánů napájení (Rovnováha, Úsporný režim, Vysoký výkon) vyberte Změnit nastavení plánu / Změnit pokročilé nastavení plánu. Tam vyberte z nabídky Nastavení bezdrátového adaptéru / Režim řízené spotřeby a nastavte hodnoty na Maximální výkon. Vaše wifi, tak poběží stále na max, čímž můžete získat lepší signál (vyzkoušeno).

Malé překvapení na mne čekalo v podobě přístupu do internetového bankovnictví.
Internet Explorer 7 a Visty mi nedovolily instalaci prvku Active X (Java Machine) i přesto, že jsem byl přihlášen jako administrátor. Něšlo načíst certifikát v souboru. Toto jsem obešel přístupem do banky přes konkurenční Firefox s kterým proběhla instalace Active X (Javy) bezproblémově. Poté už vše fungovalo i v Internet Exploreru.

K Fujistu Siemens Amilo Xi2428 jsem přilnul po velmi krátké době...
...a myslím, že tento notebook je a bude pro mne skutečným pomocníkem.

Parametry:
Intel Core2 Duo, T 8100 @ 2.10GH
Paměť RAM 2046MB
Windows 32bit
Dispaly 15,4 WXGA
NVIDIA GeForce 8600M GS 256MB
Pozor v některých eshopech je v popiscích špatně uvedeno, že notebook má i konektor DVI, což je omyl. Notebook má pouze HDMI a S-video. Pouze pomocí redukce do HDMI, která není součástí balení lze získat DVI výstup.

29.2.2008

       pošli na vybrali.sme.sk               Digg

Reakce ke článku:

Strana: 1 2 << >>

Michal , Wifi 15.9.2010
Ahoj, nejde mi zapnout wifi přes Fn+F1, prosím poradtě mi jak jinak mužu zapnout wifi, napište na email michal.nastenka@seznam.cz


Denny 29.1.2010
Ja mam podobny problem, ale o zadny maly baterce nevim. NTB mam porad nan nabijecce a po zapnuti se pred nactenim plochy sekne a restne. Pak pri dalsim nacitani chce recovery...


Color , Malá baterka 21.1.2010
Ahoj.
Prosím o radu.Co živí ta malá kulatá baterčička dole u Amila Xi 2428? Mám takový problém. Při zapnutí nenačte data a chce Recovery. Potvrdím ne tak se vypne. Po pár minutách na nabíječce opět zapnu a jede normálně. Připadá mi že nemá energii tak ztratí data. Nutno podotknout že hlavní baterie už má velice malou kapacitu takže musím jet stále na nabíječku. Díky za odpověď.


Valerossi , zvukovka 23.12.2008
Čau, připojoval jste někdo k tomuhle notesu externí repro? Koupil jsem si 2.1 sestavičku, za pár korun sice, ale když je mám připojené k ntb, tak mi SBW "vrní", prostě vydává nepříjemný zvuk, po odpojení to přestane. Zkoušel jsem to na starém ACER Aspire a nedělá to, takže je to v XI 2428. Máte s tím někdo zkušenost? Myslíte že to je na reklamaci?


Lucky , webka 22.11.2008
dik za radu s kamerou.vubec me nenapadlo zapnout ji prez funkci.uz jsem chtel notas reklamovat.to dotykovy volume mohli fakt vymyslet lip.dokonce pri zesilovani[zeslabovani] rozehrane hry me nekdy hra pada na listu zpet do windowsu.jinak je to suprovej notebook!


Martin , Kamera 3.7.2008
Díky, díky díky !!!!
už jsem propadal zoufalství, že tu kameru nikdy nerozchodím a pak stačilo rimitivní fn+F7.... taková úleva...
Samozřejmě jsem si toho piktogramu na klávese nevšiml...


Tommart , GF8600M GS 26.6.2008
Ahoj,právě jsem si zakoupil tento model NB a nejsem spokojen s výkonem grafické karty.A proto by mě zajímalo, zda se dá tato karta vyměnit za výkonější ( nikde se nemohu dočíst,zda je integrovaná,či ne )....Díky za odpověď


Tommart , GF8600M GS 26.6.2008
Ahoj,právě jsem si zakoupil tento model NB a nejsem spokojen s výkonem grafické karty.A proto by mě zajímalo, zda se dá tato karta vyměnit za výkonější ( nikde se nemohu dočíst,zda je integrovaná,či ne )....Díky za odpověď


Tom , RE: Mirek, Harddisk 7.4.2008
Na předchozích modelech jsem míval pouze jednotku C.

Tady mě překvapilo, že je disk rozdělení. Pravděpodobně kvůli velikosti 250GB disku.
Nakonec jsem si, ale zvykl a na jednotku D dávám akorát instalační soubory a zálohy.
Změnu jsem tedy nepotřeboval.

Partition Magic nemá podporu pro Windows Vista.

Prý, ale funguje ve Vistách http://www.partition-manager.com/ nebo můžeš zkusit 15ti denní trial verzi programu Acronis Disk Director Suite 10.
S tím by to mělo jít také.


Tom , RE: ed 7.4.2008
Co se týče střihu videa, tak nemám příliš zkušeností.
Hrál jsem si s jedním videem akorát ve Windows Movie Makerovi, což se samozřejmě nedá příliš porovnávat.
Ale i tak vše šlapalo výborně.


Přidat reakci:

Jméno: *
Email:
Téma:
Vzkaz: *
Kód: * Opiště kontrolní kód z obrázku.